Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Hoe stimuleer je ontwikkeling tussen mensen die elkaar nog nooit hebben ontmoet?

© Frederik Beyens

22 juni 2017 | Deel

Ontmoeting stimuleren doe je zo

Hoe stimuleer je ontmoeting tussen mensen die elkaar nog nooit hebben ontmoet? Bij Atlas denken we hier veel over na. Een goed praktijkvoorbeeld is de gespreksavond voor vrouwen die Atlas samen met vrouwenorganisatie Femma organiseerde. Jade Yorks van Femma blikt terug en vertelt hoe de aanpak zorgde voor warme ontmoetingen. 

De avond is nog maar net begonnen en ik betrap mijzelf dat ik heel open ben naar mensen die ik eigenlijk totaal niet ken. Hoorde ik mijzelf zojuist vertellen over mijn diepste dromen en verlangens als het om de toekomst van mijn dochtertje gaat? Ik sta er zelf versteld van. Het voelt vertrouwd en ik blijk gelukkig niet de enige die zich zo vrij voelt om open te vertellen over mijn leven. 

Anders, maar hetzelfde

Het concept is simpel. Alle 20 tot 30 vrouwen nemen plaats aan één van de tafels. De enige regel is dat je maximaal één van je tafelgenoten mag kennen. Elke tafel heeft een gespreksleider die een grote envelop vol met kaartjes heeft. Telkens haalt iemand daar één kaart uit en leest een stelling voor. Degene die het kaartje trekt, mag er als eerste over filosoferen. De stellingen variëren van: ‘waarin vind jij geluk’ en ‘hoe zijn de taken bij jou in het huishouden verdeeld’ tot ‘wat wil jij mij toewensen’ en ‘wat weet jij van mijn cultuur’. Het zijn deze simpel geformuleerde vragen die tot diepe, warme gesprekken leiden.

Voor mij is het vinden van overeenkomsten zonder twijfel de grootste troef van vanavond. De zaal is gevuld met vrouwen afkomstig uit alle hoeken van de wereld. Allemaal vrouwen die op het eerste gezicht enorm veel van elkaar verschillen. We eten allemaal andere dingen, we kleden ons anders en we groeiden anders op. Het zijn verschillen die opvallen, maar het zijn tegelijkertijd ook verschillen die totaal niet relevant zijn. Want we blijken allemaal vrouw, we willen allemaal gelukkig zijn en we willen allemaal het beste voor onze kinderen. Het is heerlijk om samen al vrij snel tot die conclusie te komen.

Vliegende tijd

Na 10 minuten klinkt er telkens een grote bel en wisselen we van tafel zodat iedereen steeds bij andere vrouwen aan tafel zit. De tijd vliegt, ook de anderen delen het gevoel dat die bel steeds te vroeg komt. Er zijn nog zo veel mooie verhalen te vertellen en nog zo veel boeiende ervaringen om te delen, maar er is geen tijd meer voor vanavond. We vinden allemaal dat er meer van dit soort avonden moeten komen. ‘Wanneer spreken we weer af?’, vragen veel vrouwen.

Ik leverde net als vele anderen netjes mijn emailadres in en wacht nu met smart op de volgende uitnodiging naar een avond met evenveel mooie ontmoetingen als deze.


Jade Yorks

Jade Yorks werkt bij Femma, de organisatie die deze gespreksavond samen met Atlas organiseerde.

 

*De afgebeelde personen waren niet aanwezig bij de gespreksavond.