Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

salade sociale

7 november 2018 | Deel

Salade Sociale: de lunchplek waar eten helpen is

Salade Sociale opende zijn deuren in april om lekkere salades te bereiden, maar zonder de sociale kant te vergeten. Dit is geen gewone horeca-zaak, want zaakvoerder Arne Cremers zorgde ervoor dat zijn zaak anderen kan helpen. Zo werkt hij samen met jongens met een vluchtelingachtergrond, die culinaire vaardigheden en Nederlands willen leren.  

Wat is Salade Sociale? 
‘Salade Sociale is een project waar ik al jaren over was aan het denken. Ik werkte vroeger als opvoeder, in de laatste jaren werk ik vooral met vluchtelingen in het noodopvangcentrum van Zwijndrecht in Antwerpen. Ik werkte ook een paar avonden in de week in de horeca. Ik vond dat wel leuk. Ik merkte dat als ik één van de twee voltijds deed en het andere niet meer, dat ik het andere wel miste. Op een bepaalde leeftijd dacht ik misschien is het tijd om eigen baas te zijn en zocht ik een manier om mijn horeca ervaring en de sociale kant samen te brengen’.

Op de website beschrijf je Salade Sociale als een zaak met hart, wat bedoelt je daarmee? 
‘Salade Sociale gaat over sociaal engagement. Het is geen doorsnee horeca-zaak. Ik probeer een sociaal engagement aan te gaan door te werken met vluchtelingen, maar ook door elke klant te vragen of ze een sociaal doel willen steunen. Ik werk ook tegen voedselverspilling door mijn overschot te geven aan mensen die geen geld hebben om te eten’. 

Je begeleidt vluchtelingen, hoe ben je daarmee begonnen?     
‘Dat is om een beetje een uitdaging voor mezelf vast te leggen. Ik weet ook dat als ik een gewone zaak zou starten, dat ik het snel beu zou zijn. Ik heb nood aan uitdagingen en verandering. Ik heb gemerkt dat de meeste vluchtelingen zo snel mogelijk op eigen benen willen staan. Voor weinig geld werken ze hier voltijds en willen zo snel mogelijk Nederlands leren spreken. Dat is de achterliggende bedoeling’. 

Wat halen je werknemers uit deze ervaring ? 
‘Niet alleen kennis rond koken, want er zijn jongens die veel beter groenten snijden dan ik. Ze leren ook snel Nederlands. In het begin schreven ze overal simpele woorden zoals ‘saus’. Na een tijdje wordt het vinaigrette. De afspraak is dat ik alleen maar Nederlands met hen spreek. Daar maak ik het ook een beetje moeilijk voor mezelf, omdat de communicatie dan niet zo vlot is maar dan leren ze wel het snelste natuurlijk’. 

Hoe kies je welk goede doel je steunt met je salades? 
‘Ik kijk een beetje rond. Nu ga ik veranderen naar een nieuw doel, de “winteropvang Victor”. Dit is een actie die daklozen de kans geeft om in de winter droog, maar ook warm de nacht door te brengen’.

Wat vond je leuk aan deze ervaring met de eerste groep? 
‘Het is heel fijn om te zien dat die mannen zo trots zijn als ze een salade leren maken. Je hebt ook rond taal fijne momentjes. Bijvoorbeeld, wij waren bezig met de bereiding van een soep. Toen het af was zei ik ‘super!’. Omdat de klank gelijk was aan ‘soep’, begonnen ze te lachen en ‘soeper’ te zeggen. Dan zie je dat ze met plezier de taal te leren. 

Wat ik nooit ga vergeten is hoe ongelooflijk dankbaar ze zijn. Wij zijn ook een paar keer samen gaan eten met mijn vrouw na sluittijd, en dan willen die per se betalen. Ze zeggen dan: ‘Je bent geen baas, je bent onze vriend’.

Ze spraken in het begin geen Nederlands, hoe ging dat? Hoe heb je dat aangepakt? 
‘Ik praat veel duidelijker dan dat ik met mijn vrienden zou  praten en ik probeer een beetje te articuleren. Regelmatig check ik of ze het wel hebben begrepen. Want soms zeggen de jongens ‘ja ik begrijp het’ maar dan zie je aan hun ogen, of als ze bijvoorbeeld terug komen van de winkel, dat ze het niet hebben begrepen’. 

Wat wens jij voor onze stad? 
‘Ik denk dat het fijn zou zijn als wij een beetje verdraagzamer zouden zijn. Als wij in oorlog zouden zitten zouden wij het ook leuk vinden om opgevangen te worden. We moeten een beetje los komen van eigenbelang. Er zijn mensen die hun hele familie kwijt zijn. Ze wonen in een vreemd land met een vreemde taal zonder geld. Wij moeten ons proberen voorstellen dat, als wij dat zouden meemaken, wij ook graag hulp zouden krijgen’.

Salade Sociale ligt aan de Van Immerseelstraat 7 in 2018 Antwerpen. De ideale lunchplek als je in de buurt van Atlas bent. Voor meer informatie, bezoek hun  website.

Valeria D'Andrea

Valeria schreef dit artikel tijdens haar stage.