Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Aula met studenten

Universiteit Antwerpen

30 maart 2021 | Deel

"THEA geeft je de kans om in de wereld van de hogeschool te duiken"

Hiba is 25 jaar oud en mama van een dochter van 2 jaar. 4 jaar geleden verliet ze haar geboorteland Syrië. Maryna woont al een tijdje in Antwerpen. Ze is deeltijds aan de slag in de verkoop en doet ook vrijwilligerswerk bij Atlas. Beiden namen ze deel aan THEA, een project waarbij anderstalige toekomstige studenten kennismaken met het hoger onderwijs.

THEA staat voor Try Higher Education in Antwerp of Traject Hogere Educatie Antwerpen. Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool, Hogere Zeevaartschool en Universiteit Antwerpen geven anderstaligen de kans om lessen te volgen, zonder dat ze al aan de taalvoorwaarden voldoen. Naast hun lessen Nederlands bij een CVO of Linguapolis, mogen toekomstige studenten 1 of 2 vakken volgen aan de hogeschool of de universiteit. Zo kunnen ze proeven van een bepaalde studierichting en hun academisch Nederlands bijspijkeren.

Hoe heb je THEA leren kennen?

Hiba: "Ik heb THEA leren kennen op Atlas. Ik wou graag meer weten over studeren in België. Ik wist namelijk niet goed wat en waar. In 2019 kreeg ik een e-mail van Atlas over het THEA-project. Ik was onmiddellijk geïnteresseerd. In Syrië heb ik een diploma literatuur behaald, maar ik wou ook graag in België studeren. Ik heb een afspraak gemaakt en na het gesprek ben ik orthopedagogie gaan studeren."

Maryna: "Ik heb THEA eigenlijk heel toevallig leren kennen. Vorige zomer was ik taalbuddy bij Atlas. Ik werd gematcht met een Syrisch koppel. Zij vertelden me over THEA en hoe ze via het project aan de hogeschool hadden gestudeerd. Dat leek me wel wat. Ik heb er heel goed over nagedacht en me uiteindelijk ingeschreven. Ik heb als THEA-student sociaal-cultureel werk aan AP Hogeschool gestudeerd. In die opleiding werk je veel met mensen, je ondersteunt en helpt hen. En dat is wat ik later ook graag wil doen."

Wat is de grootste kracht van THEA? 

Maryna: "THEA geeft je de kans om in de wereld van de hogeschool te duiken. Je voelt hoe het écht is om aan de hogeschool te studeren. Je maakt de opdrachten, legt examens af, maar je krijgt geen punten. Het geeft je een goed idee van wat een hogere opleiding inhoudt. Je kan later dan goed inschatten of de opleiding iets voor jou is en of de werklast niet te hoog is. THEA is daarnaast ook een goede indicator voor het niveau van je Nederlands."

Hiba: "Door THEA leerde ik over het systeem in de hogeschool, hoe de examens verlopen en wat een bepaalde studie juist inhoudt. Ik heb met THEA 2 vakken gevolgd en ben daarna van richting veranderd. Nu studeer ik maatschappelijk werk. Dat is echt iets voor mij en dat gevoel had ik niet bij orthopedagogie."

Zou je THEA aanraden aan andere anderstalige nieuwkomers?

Hiba: "Ik raad echt alle nieuwkomers aan om deel te nemen aan THEA. Ik heb een heel goede ervaring gehad en het project heeft me echt verder geholpen. Ik heb ook al enkele van mijn vrienden en kennissen over THEA verteld. Zij wonen niet in Antwerpen en kenden het project niet. 3 van hen zijn nu via THEA aan het studeren: boekhouden, maatschappelijk werk en journalistiek. THEA heeft me doen inzien wat ik echt wil: maatschappelijk werkster worden en deelnemen in de Antwerpse maatschappij. Vanaf februari doe ik stage bij Recht-Op vzw, een organisatie die werkt rond thema’s zoals armoede. Daarna wil ik zo snel mogelijk afstuderen en werk vinden."

Maryna: "THEA is inderdaad echt aan te raden. THEA helpt je bij het vinden van de opleiding die bij jou past. Het is een goed idee om deel te nemen en te zien hoe het gaat. Als ik iets niet begreep, kon ik altijd hulp vragen aan de leerkracht en mijn medestudenten. In het eerste semester was ik de enige THEA-student. Ik hoop dus dat er in de toekomst meer mensen THEA leren kennen."

 

Wil je meer weten over het THEA-programma?

Lees meer over de voorwaarden, de inhoud van het programma en hoe je een afspraak kan maken op de THEA-pagina.