Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Antwerpse organisaties ontdekken de meerwaarde van het participatietraject

Participatietraject

®Atlas

Meer dan 40 Antwerpse organisaties toonden op dinsdag 31 januari interesse om zich te engageren in het nieuwe participatietraject voor inburgeraars. Tijdens een infomoment van Atlas kwamen ze te weten hoe ze nieuwkomers kansen kunnen geven hun netwerk uit te breiden en Nederlands te oefenen.

'Integratie is een wederzijds verhaal dat pas kan slagen bij inspanningen van zowel de nieuwkomer als de ontvangende samenleving. Om inburgeraars te laten deelnemen aan activiteiten, hebben we organisaties nodig die hun werking openstellen en hen warm verwelkomen', vertelde Sandy Peeters, algemeen directeur van Atlas.

Sinds 1 januari 2023 maakt het participatie- en netwerktraject deel uit van het inburgeringstraject. Naast Nederlands leren, een cursus maatschappelijke oriëntatie en een traject naar werk, doen inburgeraars nu ook minimum 40 uur activiteiten om hun sociaal netwerk uit te breiden en Nederlands te oefenen. Dat kan bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk, een conversatiegroep of buddywerking.  

Het museum Red Star Line werkt al 15 jaar rond participatie. Nadia Babazia werkt er vaak met vrijwilligers. Ze wil niet alleen maar verhalen verzamelen over migratie, maar ook echt samenwerken met mensen met een migratieachtergrond. Al heel wat inburgeraars bezochten het museum tijdens de Nederlandse les of les maatschappelijke oriëntatie. 

Nadia: ‘Met het participatietraject zien we nog meer mogelijkheden om samen te werken met nieuwkomers. Als vrijwilliger zien we de anderstalige ook buiten een lescontext aan de samenleving deelnemen. Het traject biedt kansen om andere mensen te leren kennen of deuren te openen. En het heeft nog meer kans op slagen als een organisatie ervoor open staat om zich aan te passen. Om af en toe eens out of the box te denken. Bij Red Star Line proberen we alvast een open huis te zijn waar ieder mens welkom is.’

Wil jouw organisatie zich engageren voor het participatietraject?

Lees meer over de voorwaarden en onze ondersteuning op Inburgeraars laten participeren aan activiteiten in jouw organisatie

Nog vragen? Contacteer Greet Suykerbuyk, projectleider participatietraject.

Deel