Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Audiowandelingen Route Atlas laten je Antwerpen (her)ontdekken

route atlas

Atlas lanceerde op 10 april 2021 de audiowandelingen Route Atlas. In vier wandelingen ontdek je bekende en minder bekende plekken in de stad door de ogen van telkens 3 gidsen met een migratie-achtergrond.

“Met Route Atlas willen we mensen via persoonlijke verhalen laten kennismaken met de diversiteit in de stad en tonen hoe divers die diversiteit in werkelijkheid is”, vertelt projectverantwoordelijke Ingrid Debatty.

“Samen met kunstenaarscollectief Rooftoptiger hebben we 4 audiowandelingen uitgewerkt. Route Black wordt verteld door gidsen met roots in sub-Sahara Afrika. In Cena ga je op pad met gidsen met roots in Spaans- en Portugeestalige landen en in East komen Azië en Oost-Europa aan bod. Ahlan tot slot neemt je mee door de Arabische wereld”, legt Debatty uit.

“Elke gids vertelt tijdens de wandeling iets over zijn of haar persoonlijk leven. Dat zijn niet alleen vluchtverhalen, maar ook verhalen over liefde en over ouders of grootouders die eerder naar hier gemigreerd zijn. Daarnaast vertellen ze wat ze meemaken in Antwerpen en welke plekken veel voor hen betekenen. Ze verwijzen af en toe ook naar cafeetjes, winkels of restaurants die je onderweg tegenkomt. Je kan dan een stukje cultuur gaan proeven of ontdekken als je wilt, maar dat is natuurlijk geen verplichting. Al zitten er wel leuke verrassingen tussen, hebben we zelf ondervonden.”

Antwerps schepen van integratie en inburgering Karim Bachar wandelde alvast in primeur 1 van de routes: “Ik vond het interessant om door de bril van de gidsen te kijken. Ze zijn niet getraind om als gids bepaalde dingen te zeggen, maar zijn dus volledig zichzelf en delen hun ervaringen met ons. Ik ben zelf geboren en getogen in Antwerpen en ben die plaatsen zo vaak gepasseerd, maar heb er nooit bij stilgestaan wat er eigenlijk leeft op die plaatsen. De wandelingen zijn echt een aanrader voor iedereen die onze stad beter wil leren kennen, ook voor Antwerpenaren zelf.”

Reserveer in groep of wandel alleen met je smartphone

“Elke wandeling is ongeveer 2 kilometer lang, maar als je ingaat op de uitnodigingen van de gidsen om ergens binnen te stappen, doe je er al vlug 2 uur over. Je kan de wandelingen thuis downloaden op je smartphone via de website. Zo hoef je onderweg ook geen data te verbruiken”, vertelt Debatty nog.

“Wie de wandelingen in groep wil doen, kan online gratis audiomateriaal reserveren. Dat kan je dan op het afgesproken moment afhalen in Atlas, waar alle wandelingen vertrekken en terug aankomen. Het is een mooie uitstap en ervaring voor bijvoorbeeld studentengroepen of organisaties die met hun team de stad beter willen leren kennen.”

Download de wandelingen of reserveer via route.atlas-antwerpen.be.

Deel