Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Vraag het aan Atlas: bekijk onze nieuwe campagne over samenleven in een diverse stad

Vraag het aan Atlas

© atlas

Atlas, integratie en inburgering Antwerpen lanceert vandaag zijn nieuwe campagne ‘Vraag het aan Atlas’. 'Samenleven in een diverse stad als Antwerpen brengt uitdagingen met zich mee en kan vragen oproepen over culturele gewoontes en taal. Atlas ondersteunt stadsbewoners en hun organisaties bij deze vragen en uitdagingen. Met deze campagne willen we er dan ook voor zorgen dat Antwerpenaren makkelijker hun weg vinden naar ons en zo verder bouwen aan ontmoeting en dialoog tussen alle Antwerpenaren', vertelt algemeen directeur Sandy Peeters.

Vragen die je niet altijd luidop durft te zeggen

De campagne bestaat uit vragen die onze Atlascollega’s vaak te horen krijgen: 'Hoe praat ik met mijn buur of collega die nog niet zo goed Nederlands spreekt?', 'Hoe zorg ik ervoor dat iedereen zich welkom voelt op ons buurt- of schoolfeest?' 'Kan ik vragen waar iemand "echt" vandaan komt?' Eén voor één vragen waar Antwerpenaren en Antwerpse organisaties vaak mee zitten, maar niet altijd luidop durven stellen of weten waar ze ermee terechtkunnen.

Op de website www.vraaghetaanatlas.be vind je antwoorden op de verschillende vragen uit de campagne. Deze antwoorden komen uit het aanbod van Atlas voor stadsbewoners en organisaties. Zo vind je praktische tips rond taal en diversiteit op de website diversiteitpraktijk.be of kan je in gesprek gaan met inburgeraars tijdens een Stadsklap. Dankzij het uitgebreid vormingsaanbod van Atlas kan je als organisatie een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen of zelfs instappen in een begeleid traject.

Filmpjes en affiches

'De antwoorden op vragen beginnen steeds bij respect, een open houding en je bewust zijn van je eigen vooroordelen en positie in de samenleving. Voor de campagne stelden we de vragen daarom aan verschillende kinderen die vaak antwoorden vanuit hun eigen onbevangen leefwereld, anders dan volwassenen dat doen. Het resultaat hiervan zie je in verschillende filmpjes die we via sociale media verspreiden. Binnenkort hangen de affiches met deze vragen ook in de Antwerpse straten.'

'Atlas is in onze stad vooral gekend als het onthaalbureau voor nieuwkomers en anderstaligen. Op dat vlak verrichten ze fantastisch werk, zoals ook nu bij de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. Toch doet Atlas veel meer dan dat', bevestigt schepen voor Inburgering en Integratie Karim Bachar. 'Atlas zet zich in voor álle Antwerpenaren en Antwerpse organisaties. Samenleven in een diverse stad als Antwerpen brengt nu eenmaal ook uitdagingen mee op vlak van bijvoorbeeld taal, en Atlas kan je daarbij ondersteunen. Dat Atlas zich met deze campagne ook beter bekend wil maken bij alle Antwerpenaren is dan ook goed nieuws en komt de verbondenheid in onze stad alleen maar ten goede.'

Zo had ATV al enkele vragen voor Atlas waarop collega's Kundan Khatri en Sandra Tshiebe Kupa een verhelderend antwoord gaven. Bekijk de stadsreportage van ATV.

Bekijk de filmpjes met mooie en ongekunstelde antwoorden van kinderen:

Vraag het aan Atlas: praten met elkaar.

Een vraag over diversiteit op de werkvloer? Vraag het aan Atlas!

Vraag het aan Atlas: leven in een diverse stad.

Of deel de facebookposts van Atlas.

 

Deel