Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Heleen en Salih te gast bij Radio Centraal

Heleen en Salih

Heleen Van Opstal, coördinator van onze dienst Sociaal Tolken en Vertalen (STV) was op 14 november samen met sociaal vertaler-tolk Salih te gast bij Babelonië op Radio Centraal. Ze vertelden er uitgebreid over de kracht van een opgeleide tolk, hoe ze organisaties kunnen ondersteunen en waarom tolken een eenzaam beroep kan zijn.

Heleen: “De kracht van een opgeleide tolk is dat hij echt wordt getraind om alles wat gezegd wordt getrouw, volledig en met alle intentie en nuance over te dragen. Van een opgeleide tolk kan je vertrouwen dat hij geen informatie gaat toevoegen, weglaten of een eigen interpretatie gaat maken. Daarbij heeft hij ook een heel brede kennis van een heel specifiek jargon, een enorm breed spectrum en is hij heel vaardig om heel getrouw in twee talen bij de boodschap te blijven.”

Salih: “Als tolk moet je ook de houding hebben om het vertrouwen te kunnen winnen van de personen waarvoor je tolkt. Je kan niet alles tijdens de opleiding leren. Ervaring en je persoonlijkheid spelen ook een grote rol. Je moet je zo neutraal mogelijk opstellen.”

Benieuwd naar het volledige verhaal? Beluister het radio-interview op de Atlas soundcloud.

Deel