Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Project STST2.0: textieltalenten maken nomadisch stadsdoek

Nadia

®Atlas

STST2.0 is een community art project, een project gebouwd op de gemeenschap. Als kunstenaar nodigt Lies Van Assche iedereen die een verhaal heeft over een publieke plek in de stad, van harte uit. "Dat kan gaan over de plaats waar je voor het eerst hebt gekust, een verhaal over de school van je kindje, een plein waar je samenkwam met je vrienden. Dat kan echt van alles zijn. Wij hebben de stad verdeeld in verschillende stoffen kaarten. Je krijgt een stoffen kaart met een stadsplan. Nadien kleur je die specifieke plaats uit jouw verhaal in met naald en draad. Je zet je handtekening op de stad én je wisselt verhalen uit met mensen uit die stad."

Nadia heeft de weg al gevonden naar het atelier van DOEK vzw. Zo kan zij haar borduurtalent combineren met Nederlands oefenen. Tijdens het borduren, vertelt Nadia: "In Afghanistan bestaat borduren al eeuwenlang. Er is een periode geweest dat de Taliban borduren verbood. Veel vrouwen gaven toen borduurcursussen als dekmantel om vrouwen toch te kunnen onderwijzen met boeken en schriften. Als er dan controle kwam, verstopten ze snel alle spullen en deden ze alsof ze gewoon aan het borduren waren."

Lees het volledige verhaal van Nadia in het AtlasMagazine.

Doek vzw realiseerde dit project in samenwerking met MoMu Antwerpen, Middelheimmuseum en Atlas, integratie & inburgering Antwerpen. Het project kwam tot stand dankzij de financiële bijdrage van Stad Antwerpen.

Na deze eerste fase zal het project verder trekken naar andere plaatsen in de Stad.

Zin om mee te doen?


Waar: het startpunt is de Educatieve Ruimte in het Middelheimmuseum: Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen. Volg de pijlen.
Voor wie? Iedereen. Voorkennis is niet nodig. Je krijgt hulp van ervaren borduursters uit de DOEK-community.
Prijs: gratis
Inschrijven: niet nodig
Wanneer?
12, 13, 14, 15 augustus
19, 20, 21, 22 augustus
26, 27, 28 29 augustus
Telkens van 13.00 – 17.00

Meer informatie?
www.doek-vzw.com of instagram: @doek.textile.platform

Deel