Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Reuzenpop Little Amal komt naar Antwerpen en vraagt aandacht voor jonge vluchtelingen

little amal

©Nick Wall

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober 2021 komt Little Amal naar Antwerpen. Little Amal is een reuzin van 3,5 meter hoog die een Syrisch vluchtelingenmeisje verpersoonlijkt. Zij trekt te voet van Syrië naar Engeland op zoek naar haar moeder. De stad Antwerpen, Atlas, Reuzenstoet vzw, district Borgerhout en hetpaleis zullen haar verwelkomen en werken met verschillende partners een programma uit rond haar bezoek.

Little Amal - programma in Antwerpen

Vrijdag 08 oktober 2021

18:30 Aankomst op het Operaplein

18:45 Start wandeling via de Meir en de Wapper naar het Theaterplein

19:15 Verwelkoming op het Theaterplein

20:00 Afsluitmoment

Zaterdag 09 oktober 2021

16:15 Ontmoeting met de Reuskens van Borgerhout op het Moorkensplein

16:30 Iedereen leert het dansje van Amal

17:15 Start wandeling naar Atlas op het Plein (locatie: het Laar)

17:30 Verwelkoming op Atlas op het Plein

18:00 Bedtijd voor Little Amal

Tocht door Europa

Little Amal begint in juli aan haar tocht van meer dan 8000 kilometer dwars door Europa. Die brengt haar doorheen heel wat landen en steden. Overal waar ze stopt, vraagt ze samen met de theatergezelschappen Good Chance en Handspring Puppet Company aandacht voor het lot van jonge vluchtelingen, die vaak gescheiden zijn van hun ouders en familie.

Thuis laten voelen in de stad

Een problematiek die ook Antwerps schepen voor integratie en inburgering Karim Bachar belangrijk vindt: “We verwelkomen jaarlijks duizenden nieuwkomers in onze stad, waaronder ook minderjarige vluchtelingen zoals Amal. Kinderen die vaak al een grote rugzak dragen en ook nog eens hun weg moeten vinden in onze stad. We doen er dan ook alles aan om hen in onze stad thuis te laten voelen. Na dit bezoek willen we Amal met hetzelfde gevoel laten doorreizen.” 

Els De Bodt is directeur van hetpaleis en vertelt: "Als podiumhuis voor een jong publiek vinden we het belangrijk om het verhaal van de kleine Amal blijvend onder de aandacht te houden. We geven haar dan ook graag een stem bij haar bezoek aan Antwerpen."

Atlas is ook nauw betrokken bij het bezoek. “We vinden het belangrijk dat nieuwkomers in onze stad niet enkel onze taal en cultuur leren kennen, maar ook dat ze mensen ontmoeten, een netwerk uitbouwen en zich hier thuis voelen. We zijn dan ook verheugd dat we Amal samen met zoveel enthousiaste partners en hopelijk veel bezoekers mogen ondersteunen in haar tocht door Antwerpen”, vertelt algemeen directeur Sandy Peeters.

Publieksprogramma

Districtsschepen Marij Preneel van district Borgerhout wil Amal en haar gezelschap ook een warm welkom geven: “We zijn bijzonder trots dat we samen met de Reuzen vzw Little Amal kunnen verwelkomen in ons superdivers district. We doen er alles aan om Amal een warm welkom te geven in Borgerhout. Dat is waar Borgerhout voor staat: een plek waar iedereen zich thuis voelt.”

De Reuskens van Borgerhout Reuzin, Reus, Kinnebaba en Dolfijn nodigen Little Amal alvast uit voor hun verjaardagsfeest. Door het bezoek van Amal zal het feest en de bijhorende reuzenstoet doorgaan op zaterdag 9 oktober en iedereen kan mee komen feesten.

De stad en alle partners werken momenteel een breder publieksprogramma uit rond het bezoek van Little Amal. Meer info daarover volgt in de zomer.

Wil je Amal alvast leren kennen? Bekijk het filmpje:

a

Deel