Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Sporten: dat is zweten én Nederlands leren

Jongeren die voetbal spelen

©Atlas

3 Antwerpse jeugdwerkorganisaties zweten vanaf nu niet enkel tijdens het sporten, ze oefenen ook Nederlands!

In samenwerking met Atlas hebben City Pirates, Kras Sport en Jespo taaloefenkansen gecreëerd binnen hun eigen sportieve context. De organisaties stelden woensdag 29 september 2021 trots hun werking voor.

Sandy Peeters, directeur van Atlas, zegt dat de organisatie sterk inzet op taaloefenkansen: "Als aanspreekpunt voor nieuwkomers in Antwerpen zien we veel mensen die gemotiveerd zijn om Nederlands te leren. Belangrijk, want taal is de sleutel om een sociaal netwerk uit te bouwen en te proeven van het leven in de stad."

  • Voetbalclub City Pirates uit Merksem oefent Nederlands in talloze voetbal- en dansactiviteiten. Ze betrekken ook heel erg de ouders in praatgroepen
  • Kras Sport creëerde een hele hoop talige spelletjes die trainers en jeugdwerkers kunnen gebruiken tijdens activiteiten.
  • Jespo geeft vormingen aan anderstaligen zodat zij sporttrainer kunnen worden. 

Er waren ook verschillende politici aanwezig op de voorstelling zoals schepen voor integratie & inburgering Karim Bachar en schepen voor sport Peter Wouters

Karim Bachar: “Met deze projecten geven we nieuwkomers de kans om te focussen op wat ze goed kunnen en graag doen, zodat ze het nodige zelfvertrouwen krijgen om Nederlands te leren. Het is al heel vaak bewezen dat sport niet enkel een doel op zich hoeft te zijn, maar dat het een middel kan zijn om heel wat andere zaken te realiseren.”"

Peter Wouters: "Al doende leert men, zeker in een veilige, heel concrete en gewoon ook leuke sportieve context."

Ken of ben jij nog een organisatie die interesse heeft om taaloefenkansen te creëren? Bekijk dan zeker de projectoproep voor meer informatie. Je kan je nog aanmelden tot en met 26 oktober 2021. 

Deel