Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Staatssecretaris Asiel en Migratie bezoekt pilootproject Victor 5+

sammy mahdi

Op 19 mei 2021 kwam Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi voor een werkbezoek naar Antwerpen, op uitnodiging van Schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws.

De staatssecretaris heeft de ambitie om tijdens deze legislatuur pilootprojecten te financieren die mensen zonder wettig verblijf opvangen. Zo wil hij werken aan een reëel perspectief voor deze mensen, zoals een vrijwillige terugkeer naar hun herkomstland, maar evengoed (terug) een verblijfsrecht in België.

Victor 5 + is zo een kleinschalig pilootproject. Op de vijfde verdieping van de Desguinlei zijn er een aantal bedden voor dakloze mensen zonder wettig verblijf die 24-uursopvang krijgen. Het project werkt aan hun toekomstperspectief.

Verschillende Antwerpse organisaties, waaronder Atlas, zijn betrokken bij dit pilootproject of bieden al begeleiding en opvang aan mensen in precair verblijf. Zij deelden hun ervaringen met de staatssecretaris.

Silvija Basic van het infopunt verblijf en rechtspositie kreeg ook de kans om een toelichting te geven over de juridische dienstverlening van Atlas. Expertise over vreemdelingenrecht blijkt namelijk van groot belang voor een succesvolle begeleiding naar een duurzame oplossing voor deze moeilijke doelgroep, net als een goede samenwerking met meerdere betrokken actoren.

Bekijk de reportage in het ATV-nieuws van 19 mei.

Of lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Deel