Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Team Taal van Atlas inspireert NT2-vrijwilligers

Inspiratiedag voor NT2 vrijwilligers 2021

© Atlas

NT2-vrijwilligers vanuit verschillende hoeken ontmoetten elkaar online én in Atlas op dinsdag 26 oktober voor alweer een fijne inspiratiedag rond oefenkansen Nederlands. 'Het programma was een 'light-versie' dit jaar met 5 workshops, maar het was toch heel geslaagd', vertelt Heidi Lemeire van team Taal die de dag samen met Nele Vanderheyden jaarlijks organiseert. Tijdens de workshop in DocAtlas leerden de deelnemers verschillende speelse methodieken kennen om Nederlands te oefenen met volwassenen. 

Katja en Bart waren 2 van de enthousiaste deelnemers. 

Katja werkt als vrijwillige mentor bij Duo For a Job. Zij wil graag met haar mentee meer Nederlands oefenen tijdens hun ontmoetingen. Katja: 'Mijn mentee heeft al een 2.1 niveau van Nederlands, maar we spreken voornamelijk in het Engels. Ze heeft ook weinig tijd om de taal goed te onderhouden. Ik ben hier vandaag omdat ik graag inspiratie wil opdoen om tijdens onze gesprekken op een speelse manier ook Nederlands te oefenen. Ik ontmoet haar vaak met de kinderen en ga nu de volgende keren enkele taalspelletjes van DocAtlas uittesten.'

Bart werkt als vrijwilliger bij Samenlevingsopbouw en zoekt naar handvaten om een duogesprek vlotter te maken. Bart: 'Er zijn veel voor de hand liggende gespreksonderwerpen tijdens mijn duogesprekken, maar soms lopen die gesprekken ook wat vast door de taalbarrière of het verschil in wereldbeeld. Ik heb vandaag geleerd dat een duogesprek niet enkel statisch, zittend aan een tafel moet plaatsvinden maar dat je ook Nederlands kan oefenen door samen naar de markt te gaan of  een openluchtmuseum te bezoeken. Ik ga zeker de babbelmethodieken van nederlandsoefenen.be meenemen naar mijn volgende kandidaten. 

De inspiratiedag vindt elk jaar plaats en dat wil Nele ook graag nog even benadrukken: 'Iedereen is erg welkom om volgend jaar opnieuw deel te nemen. We passen het programma elk jaar aan volgens de behoeftes van begeleiders van oefenkansen. Hopelijk kan de volgende editie weer volledig fysiek in Atlas doorgaan, zodat we er opnieuw een fijn netwerkmoment van kunnen maken.' Ook de gastsprekers Marijke Goossens en Inge Schuurmans worden erg bedankt voor hun deelname. 

 

Ben je op zoek naar meer ondersteuning of vorming voor jouw oefenkans? Bekijk de agenda met vormingen van Atlas of contacteer atlas.taal@antwerpen.be.  

Deel