Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Tips voor taaloefenkansen Nederlands op oefenkansen.be

Conversatie_anderstaligen

©François De Heel

Wil je een oefenkans Nederlands voor anderstaligen organiseren, en weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Of organiseer je al een oefenkans Nederlands, maar ben je op zoek naar nieuwe ideeën? Op de nieuwe website oefenkansen.be vind je heel wat tips.

Tijdens de Week van het Nederlands van 1 tot en met 8 oktober lanceren we www.oefenkansen.be, een website voor bestaande en nieuwe organisatoren van oefenkansen Nederlands. Je vindt er allerlei praktische tips en getuigenissen om een oefenkans Nederlands op te zetten en te verbeteren.

Praktische tips en ondersteuning

Hoe start je zo’n initiatief? Hoe vind je als organisator nieuwe vrijwilligers en deelnemers? Hoe zorg je ervoor dat ze graag blijven komen? Op deze en andere vragen vind je een antwoord op oefenkansen.be.

Zo vertelt Atlascollega Krisje Telders hoe ze als taalbuddy spreekdurf stimuleert:

"Voor lage taalniveaus is het te moeilijk om op fouten te reageren. Dat blokkeert het gesprek en neemt het zelfvertrouwen weg. Het is net belangrijk om heel veel complimenten te geven over wat er wel lukt. Zo versterk je hun spreekdurf en zijn ze trots op het feit dat ze een uur met iemand in het Nederlands kunnen communiceren."

Waarom oefenkansen Nederlands?

Heel wat inwoners van Vlaanderen en Brussel met een andere moedertaal dan het Nederlands willen de taal beter beheersen. Een cursus volgen is goede stap, maar het is minstens zo belangrijk om in het dagelijks leven te oefenen. Daar bestaan verschillende initiatieven voor. Zo zijn er in diverse steden en gemeenten conversatietafels: praatgroepen waar mensen die Nederlands leren en Nederlandstaligen elkaar ontmoeten. Maar ook sportclubs, scholen en musea organiseren oefenkansen. Voor wie Nederlands leert is dit een kans om bij te leren, spreekdurf te krijgen en nieuwe mensen in de buurt te leren kennen.

Oefenkansen.be is een samenwerking van het Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas, In-Gent, het Huis van het Nederlands Brussel en vzw ‘de Rand’.

Deel