Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Videowedstrijd toont hoe anderstaligen op originele manieren Nederlands leren

Hoe oefen jij Nederlands

Hoe oefen jij Nederlands? Dat was de wedstrijdvraag voor wie Nederlands leert over heel Vlaanderen en Brussel tijdens de Week van het Nederlands. De oproep werd een succes: meer dan 100 anderstaligen tonen in 30 filmpjes hoe zij op een ludieke en originele manier Nederlands oefenen.

'Nederlands leren is veel meer dan gewoon lessen volgen. Dat willen we met deze wedstrijd ook tonen. Nederlands oefenen kan op heel veel verschillende manieren en dat zorgt vaak voor bijzondere momenten. Het kan tegelijk enorm plezant én leerrijk zijn', vertelt Nele Vanderheyden, Procesbegeleider Taaloefenkansen bij Atlas, integratie & inburgering Antwerpen, dat de wedstrijd samen organiseerde met het Agentschap Integratie & Inburgering, IN-Gent, vzw ‘de Rand’ en Huis van het Nederlands Brussel. Samen beheren zij de website www.nederlandsoefenen.be waar nieuwkomers activiteiten en tips kunnen vinden om hun Nederlands te oefenen.

'Uit de inzendingen blijkt hoeveel fantastische initiatieven er bestaan in Vlaanderen en Brussel om mensen te ondersteunen terwijl ze onze taal leren. Al die organisaties en vrijwilligers zorgen er mee voor dat nieuwkomers sneller hun plek vinden in onze samenleving. We zijn dan ook verheugd dat er zoveel enthousiaste deelnemers waren. Al maakte dat het er niet makkelijker op voor de jury.'

Uit de inzendingen werden uiteindelijk 3 winnaars gekozen: de Brugse Spraakmakers uit Brugge, buddywerking De Brugwacht uit Wetteren en een klasgroep van CVO Lethas uit Brussel. 'De filmpjes waren telkens origineel in elkaar gestoken en tonen mooi de enorme mogelijkheden die er zijn om Nederlands te oefenen', besluit Nele Vanderheyden.

De winnaars mogen nu zelf hun prijs kiezen: een museumbezoek of een workshop van Avansa.

Bekijk de inzendingen

Je kan alle inzendingen bekijken op www.nederlandsoefenen.be/wedstrijd of via het Youtubekanaal ‘Nederlands oefenen’.

Ook de deelnemers van Open Inloop Taal bij Atlas deden tijdens het Babbelfestival mee aan de wedstrijd. Bekijk de inzending.

De moedigste deelneemster was toch wel Esra Kirisgil, die deelneemt aan Open Inloop Taal Linkeroever. Zij stuurde een individueel filmpje in. Bekijk haar inzending.

De winnaars

  • Klasgroep 3.1 van CVO Lethas (Brussel) met ‘Nederlands gaat door de maag!’ 
    De klas leerde veel nieuwe woorden in verband met koken. Te veel om te onthouden. Daarom beslisten ze om samen een recept klaar te maken.
  • De Brugse Spraakmakers (Brugge) met ‘Brugse Spraakmakers’
    Met het oefenen van Nederlands gaat de Brugse 'taalbal' aan het rollen. Taal brengt mensen samen en leidt tot warme ontmoetingen. Taal bindt ons allemaal! Van mens tot mens; ongeacht herkomst, kleur of sociale achtergrond. Van burgemeester tot (anderstalige) burger. We zijn allemaal Bruggeling! En daar zijn we erg trots op!
  • De Brugwacht (Wetteren) met ‘Mijn buddy en ik!’
    Tijdens de groepsactiviteit van de buddywerking brengen de deelnemers verschillende oefenmogelijkheden in beeld: een gezellige babbel met koffie en traditioneel gebak, kruiswoordraadsels invullen, samen de krant lezen, naar Nederlandstalige televisie kijken, gezelschapsspelletjes spelen, sporten …

Proficiat aan de winnaars en een grote dankuwel aan alle enthousiaste deelnemers aan de wedstrijd.

Deel