Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Week van de geletterdheid

Week van de geletterdheid

Ikbenmee.be

Tijdens de week van 6 tot 10 september vragen we aandacht voor laaggeletterdheid in Vlaanderen. Aanleiding hiervoor is de Unesco Internationale dag van de Geletterdheid op 8 september.

In Vlaanderen is laaggeletterdheid nog steeds een probleem. 1 op de 7 volwassenen is onvoldoende geletterd. Ze hebben te weinig lees-, schrijf-, reken- of ICT vaardigheden om goed te functioneren in de maatschappij.

Aandacht voor digitale drempels

De campagne van de Week van de Geletterdheid vraagt aandacht voor digitale drempels maar reikt ook oplossingen aan om digitaal sterker in je schoenen te staan.

4 op de 10 Belgen lopen risico op digitale uitsluiting volgens de Barometer Digitale Inclusie van de Koning Boudewijnstichting. Dit cijfer loopt op tot 7 op de 10 voor kwetsbare personen. Sociale kwetsbaarheid versterkt dus de digitale kloof.

De coronacrisis maakte de impact van deze kloof pijnlijk zichtbaar. Bijna alle diensten en afspraken verliepen online. Voor veel mensen betekende dit dat ze geen of moeilijk toegang hadden tot (essentiële) dienstverlening. Er waren mensen die maandenlang moesten wachten op hun werkloosheidsuitkering, moeite hadden om hun kinderen in te schrijven voor vrijetijdsactiviteiten, de resultaten van hun coronatesten niet konden raadplegen, enz.

Getuigenissen

Patrick, Hilana, Nancy en Yasir getuigen voor de Week van de Geletterdheid over hun digitale beleving in de maatschappij. Elke getuige heeft een ander profiel. Het risico op digitale uitsluiting bevindt zich overal in onze samenleving. 

Bekijk de filmpjes met getuigenissen van 4 mensen over hun digitale beleving in de maatschappij.

Meer info

Meer info over de Week van de Geletterdheid vind je op: http://ikbenmee.be

De Week van de Geletterdheid is een campagne van het Departement Onderwijs en Vorming, het Strategisch Plan Geletterdheid (Vocvo), Ligo Centra voor Basiseducatie, Mediawijs, VVSG en de Koning Boudewijnstichting.

Deel