Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Word taalvrijwilliger in Antwerpen

Grote mond, groot hart? Wij zoeken vrijwilligers.

Atlas

Je hebt interesse in taal en bent op zoek naar meer voldoening in je dagelijks leven. Je hebt een groot hart en wil dat inzetten voor anderen. In je vriendengroep of bij familie ben jij degene die perfect het gesprek op gang kan brengen én houden. Die sociale contacten, daar haal jij je energie uit. Herken jij je in deze beschrijving? Dan is taalvrijwilliger zijn echt iets voor jou! 

Heel wat Antwerpse organisaties zijn op zoek naar taalvrijwilligers die anderstalige nieuwkomers willen begeleiden of willen instappen in een buddyproject. Op die manier hopen we samen meer taaloefenkansen in de stad te creëren. Kunnen we op jouw engagement rekenen?  

Wie zoeken we? 

Jij bent iemand die: 

  • goed Nederlands spreekt 
  • een warm hart heeft voor anderen 
  • zich regelmatig kan engageren 
  • vlot een gesprek op gang kan brengen en houden 
  • geboeid is om contacten te leggen met anderstalige nieuwkomers, in groep of een op een.

Op welke manier is dit voor jou waardevol? 

Als taalvrijwilliger zet je je in om anderstaligen te begeleiden om hun Nederlands verder te oefenen buiten het klaslokaal. Je komt in contact met heel wat verschillende mensen met uiteenlopende achtergronden, perfect dus als je nieuwsgierig bent om bij te leren over andere culturen dan de jouwe. Bovendien draag je bij aan het thuisgevoel van de deelnemers. Contacten leggen, maar ook de taal verder oefenen is super belangrijk in dat proces. Taalvrijwilliger zijn, is dus geen eenrichtingsverkeer. Je krijgt er ook zoveel voor terug: het gevoel dat je je inzet voor iets dat er echt toe doet. 

Bouw mee aan een inclusieve samenleving waar iedereen kansen krijgt om te participeren. 

Waarom doen we deze campagne? 

Wist je dat er sinds kort een extra pijler bijgekomen is in het inburgeringstraject voor nieuwkomers? Die pijler is het participatietraject en is bedoeld om nieuwkomers nog meer hun draai te laten vinden in de stad. Personen die een inburgeringstraject doorlopen, doen nu naast hun lessen Nederlands 40 uur mee aan sociale activiteiten waarbij ze ook hun Nederlands kunnen oefenen. Dat kunnen hobbyactiviteiten zijn, maar ook Nederlands oefenkansen. Dat is heel wat, dus willen wij meewerken om zulke oefenkansen te creëren, maar dat kan niet zonder jou. Wij, bij Atlas, bieden de expertise, jij het warme hart. 

Veelgestelde vragen

  • Hoe vaak moet ik me kunnen vrijmaken, zijn er ook mogelijkheden voor eenmalig vrijwilligerswerk?

    Je kunt je al inzetten voor slechts een uurtje per week, maar ook je inzetten voor meerdere bijeenkomsten iedere week kan. Het belangrijkste is dat je bereid bent om dit over een langere periode te doen. Zowel de organisaties als de deelnemers rekenen op je aanwezigheid. Afhankelijk van de activiteit kan dat gaan om een wekelijks- of tweewekelijks engagement, of zoals het afgesproken wordt zoals bij een buddyproject. Zo is er voor iedereen wel iets te vinden.

  • Welke ondersteuning kan ik vanuit de organisaties verwachten?

    Je staat er niet alleen voor. Als taalvrijwilliger krijg je de kans om jezelf gratis verder te ontwikkelen. Afhankelijk van de organisatie waarin je terechtkomt, zal er materiaal ter beschikking gesteld worden of worden er zelfs vormingen aangeboden.

    Atlas biedt een heleboel vormingen aan die jou verder op weg kunnen helpen om het beste van jezelf als taalvrijwilliger te geven. Voor vrijwilligers zijn deze vormingen helemaal gratis. Ontdek ook alvast een heleboel waardevolle tips en handige links om oefenkansen te stimuleren en organiseren.

  • Ik ben geen leerkracht Nederlands voor anderstaligen, kom ik in aanmerking?

    Als Nederlands jouw moedertaal is of je hebt een hoog niveau Nederlands, dan zijn we naar jou op zoek. Doorgedreven theoretische kennis van de taal is geen vereiste. Bakken enthousiasme des te meer. Daarnaast is een zekere affiniteit met anderstaligen een pluspunt, maar openheid en heel veel nieuwsgierigheid vallen ook niet te onderschatten. 

  • Moet ik voor een groep staan of kan ik ook één op één met iemand op pad?

    De meeste organisaties zijn op zoek naar vrijwilligers die een groep willen begeleiden. Een beetje durf om de leiding van een groep op jou te nemen is dus wel noodzakelijk. Is dat niet echt je ding? Een aantal organisaties is ook opzoek naar buddy’s die één op één met iemand aan de slag willen gaan. 

  • Hoe stel ik me kandidaat?

    Alle vacatures worden verzameld op Give a Day. Kijk er eens rond en ga op zoek naar iets dat jou aanspreekt. Een geschikte vacature gevonden? Klik dan op ‘ik stel me kandidaat’. De organisatie waarin je geïnteresseerd bent, neemt dan contact met jou op en samen bekijken jullie de mogelijkheden. 

Is dit allemaal nog heel nieuw voor jou? Wil je meer weten? Kom naar onze infosessie!