Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Cijfers inburgering en Nederlands leren

Ben je op zoek naar cijfers over het Vlaams inburgeringstraject en Nederlands leren in Vlaanderen en Brussel? Op deze pagina krijg je vier keer per jaar een update van statistische gegevens uit de Kruispuntbank Inburgering.

Dat is een databank waarmee Agentschap Integratie en InburgeringAtlas, integratie & inburgering AntwerpenHuis van het Nederlands Brussel en Amal Gent hun klanten opvolgen. De cijfers bieden je onder andere inzicht in het aantal nieuwe inburgeraars, inburgeringsattesten, inburgeringscontracten en ondersteuning bij Nederlands leren.

Momentopname

De cijfers vertrekken vanuit een momentopname. Weet dat de databank waaruit de cijfers komen, een werkinstrument is van honderden medewerkers in heel Vlaanderen en Brussel. De data is dan ook constant in beweging. Vanuit de momentopname krijg je vergelijkingen tussen periodes in de laatste drie jaar, tussen agentschappen en tussen regio’s.

De cijfers van het lopende jaar blijven echter steeds dynamisch. Bij een volgende update kunnen er daardoor kleine verschillen optreden bij de cijfers van het huidige jaar.

De verschillen tussen de agentschappen hebben ook te maken met verschillen in organisatie en de operationele gevolgen daarvan. Daarom kan je tendensen pas afleiden bij het interpreteren van de cijfers op lange termijn.