Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

De Week van het Nederlands was een succes!

Week van het Nederlands

®Atlas

Van 30 september tot 7 oktober was het de Week van het Nederlands. Over heel Vlaanderen en Nederland stonden meer dan 100 activiteiten gepland rond Nederlands. Ook Atlas deed mee.

Babbelfestival

Naar jaarlijkse gewoonte gingen de Babbelfestivals door op de 4 locaties van Open Inloop Taal, een deelwerking van Atlas. 104 deelnemers babbelden erop los tijdens een speeddate waarbij ze  1-op-1 Nederlands oefenen en om de 25 minuten wisselen van gesprekspartner.

Collega Katrien Van Boxel is 1 van de bezielers van Open Inloop Taal: 'Vroeger was het niet eenvoudig om genoeg Nederlandstaligen te vinden. Sinds enkele jaren werken we gelukkig samen met de Karel de Grote Hogeschool (KdG) die haar eerstejaarsstudenten Sociaal Werk de kans wil geven om te communiceren met anderstaligen.

Voor beide partijen is het een leerzame ervaring en een oefenkans: onze deelnemers krijgen de kans om intensief 1-op-1 te praten met 4 verschillende studenten.  En studenten ervaren hoe ze hun communicatie kunnen aanpassen aan de gesprekspartner al dan niet met hulpmiddelen zoals materialen, maar ook taalgebruik, mimiek en handgebaren, foto’s tonen op de telefoon, woorden opschrijven, ... 

Het valt Katrien op dat er veel wederzijds respect is tussen beide partijen, wat mooi is om te zien. KdG-student Suli, zelf nog maar 6 jaar in België vult aan: ‘Voor mij zijn deze gesprekken meer dan 100 procent herkenbaar. Ik voel me dicht bij de deelnemers staan: ik heb zelf ook Nederlands moeten leren en leer nog steeds bij.' Tip van Suli: praat rustig en duidelijk met mensen die Nederlands leren.

Interactieve voorstelling

'Op zoek naar gevoel en emotie in de Nederlandse taal' was het thema van deze week. Ambassadeurs Esohe Weyden en Pete Wu maakten een interactieve voorstelling waarmee ze langs scholen en podia reisden. Zo vertelden ze aan de hand van de 4 basisemoties angst, blijdschap, boosheid en verdriet, over een spannende dag waarop alles lijkt te mislukken.

Ook NT2-cursisten gingen kijken naar de vertoning in Permeke. Fartun vertelt nadien: 'Nederlands leren gaat wel gemakkelijk, ik volg nu al 4 maanden les bij Encora. Ik vond de voorstelling mooi en leuk. Ik vind het belangrijk om Nederlands te leren voor mijn kinderen zodat zij de taal goed spreken. Op mijn werk leer ik ook veel Nederlands; mijn collega’s helpen me goed om mijn Nederlands te verbeteren. Ik doe mijn best.'

Een NT2-leerkracht vult aan: 'Naar zo'n voorstelling gaan kijken met de groep is een stimulans voor onze cursisten om Nederlands te oefenen buiten de klas, het verlaagt de drempel om Nederlands te spreken.'

Bekijk meer posts over de Week van het Nederlands op onze facebookpagina of Instagram.

Deel