Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Directeur afdeling Individu van Atlas stapt in nieuw Vlaams Mensenrechteninstituut

Hassan Boujedain

®Atlas

Het Vlaams Parlement richt een Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) op en selecteerde uit 59 kandidaten 11 effectieve leden en 4 opvolgers voor de Raad van Bestuur. De directeur van afdeling Individu van Atlas, Hassan Boujedaïn, stelde zich kandidaat en werd verkozen.

Hassan: 'Waarom ik me hiervoor kandidaat stelde? Enerzijds uit persoonlijke interesse in het thema mensenrechten. Als nieuwkomer in België heb ik jaren geleden kunnen genieten van vooral het recht op onderwijs en een sociaal vangnet. Anderzijds vanuit de sterke link met de maatschappelijke opdracht van Atlas: begeleiding, maatschappelijke oriëntatie, juridische dienstverlening, taal en diversiteit,...  Het is een opdracht binnen onze trajecten om mensen te beschermen op vlak van mensenrechten en ervoor te zorgen dat ook zij mensenrechten omarmen.

Naast bemiddeling, onderzoek en mensenrechten bevorderen, heeft het instituut een belangrijke rol om te adviseren aan overheden rond een aantal maatschappelijke thema's zoals discriminatie op de arbeids- of woonmarkt. Daar zie ik een mooie bijdrage van Atlas dankzij onze expertise en ervaring. Ik hoop er mee een laagdrempelig instituut van te kunnen maken waar iedere persoon terechtkan met klachten en vragen rond mensenrechten en discriminatie. Want elke medemens die discriminatie ervaart, nieuwkomer of niet, is er 1 teveel.'

Wat doet het Vlaams Mensenrechteninstituut? 

De werking van het instituut start op 15 maart 2023. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven Bart Somers: 'De nieuwe Raad van Bestuur van het Vlaams Mensenrechteninstituut brengt zeer veel expertise samen. Het parlement heeft een sterke raad van bestuur gekozen. Vlaanderen kiest voor de mensenrechten.'

Het Vlaams Mensenrechteninstituut heeft een meldpunt waar mensen terechtkunnen voor:

  • vragen of klachten over alle mensenrechten
  • vragen of klachten over alle vormen van discriminatie
  • meldingen rond seksuele intimidatie

In situaties waar er mogelijk sprake is van discriminatie zal het Vlaams Mensenrechteninstituut eerst proberen bemiddelen. Wanneer bemiddeling niet lukt, is er de onafhankelijke geschillenkamer die uit mensenrechtenexperten uit de academische en gerechtelijke wereld bestaat.

Het Vlaams Parlement selecteerde kandidaten voor de raad van bestuur in een open en transparante procedure. 59 personen uit zowel de academische wereld, de gerechtelijke wereld of het middenveld stelden zich kandidaat. De Commissie hoorde 23 sterke kandidaten en peilde naar hun kennis en expertise in mensenrechten. Finaal werden 11 effectieve leden van de raad van bestuur en 4 opvolgers gekozen.

Deel