Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Ondersteuning voor vrijwilligersorganisaties in het participatietraject

Je organisatie werkt met vrijwilligers en wil inburgeraars inschakelen als vrijwilliger in het kader van het participatietraject, maar ook om verder Nederlands te oefenen.

Heb je nog vragen zoals: Wat is een zinvolle taak voor een vrijwilliger met een beginnersniveau Nederlands? Hoe zorg je voor een vlotte communicatie met anderstalige vrijwilligers? Hoe kan je vrijwilligers goed onthalen en ondersteunen? Hoe kan een vrijwilligersbuddy hierbij helpen? Hoe voer je een divers vrijwilligersbeleid?

Atlas biedt gratis ondersteuning: 

1. Adviesgesprek

Je bespreekt met Atlas welke vrijwilligerstaken je aanbiedt en welke diversiteits- en taaldrempels je verwacht. Je krijgt informatie, tips en advies van Atlas. Dit gesprek duurt ongeveer 2 uur.

2. Ondersteuningsaanbod

  • Je krijgt na het gesprek toegang tot een startpakket, hulpmiddelen, sjablonen en voorbeelden.
  • Je kan vormingen van Atlas volgen, zoals klare taal spreken en effectief reageren op discriminerende uitspraken.
  • Wil je werken met vrijwilligersbuddy's die anderstalige vrijwilligers de eerste weken een-op-een begeleiden? Atlas kan je ondersteunen.

3. Begeleiding op maat

Wil je nog meer ondersteuning? Wil je werken aan taal en diversiteit binnen je organisatie? Dan is begeleiding op maat van jouw organisatie mogelijk.

Lees ook wat Atlas doet rond omgaan met diversiteit en omgaan met taal.

Atlas werkt samen met Vrijwilligerspunt Antwerpen. Benieuwd hoe zij jouw organisatie kunnen ondersteunen?  Bekijk de info voor organisaties over werken met vrijwilligers.

Meer info of contact?

Mail naar atlas.taal@antwerpen.be