Een nieuwe frietsaus die smaakt naar Borgerhout
Ramon Pino Hernandez werkt samen met zes andere inwoners van Borgerhout aan een nieuwe frietsaus waarin je de diversiteit van de wijk proeft. De frietsaus moet in september klaar zijn en maakt deel uit van zijn studie aan Sint Lucas in Antwerpen.
Een jaar geleden verhuisde Ramon Pino Hernandez vanuit Colombia naar Antwerpen waar hij aan de kunsthogeschool Sint Lucas onderzoek verricht. “Als artiest werk ik rond diversiteit en hoe verschillende gemeenschappen zich tot elkaar verhouden. Het is dan ook geen toeval dat ik in Borgerhout ben gaan wonen. Hier leven veel mensen van heel uiteenlopende culturen samen op een kleine oppervlakte. Het idee ontstond om te onderzoeken hoe dat samenleven in diversiteit werkt.”
Eetgewoonten en smaken
Als middel voor zijn onderzoek koos Ramon voor een social food lab. “Eten is iets universeels. Iedereen moet eten en eten brengt mensen samen. Maar iedere cultuur heeft zijn eigen voedselvoorkeuren, eetgewoonten en smaken. Omdat frietjes in België heel populair zijn, leek het mij interessant om een nieuwe frietsaus te maken met een groepje mensen uit de wijk Borgerhout.”
Ramon bracht zes mensen samen met wortels in Bangladesh, Afghanistan, Ijsland, Brazilië en Indonesië. In een eerste sessie werden verhalen over eetgewoontes uitgewisseld. De volgende stap is om samen een nieuw recept voor een frietsaus uit te werken. Hiervoor zijn nog vijf bijeenkomsten gepland. “Er zijn twee mogelijkheden; of de smaken en ingrediënten worden gecombineerd of stemmen anderen in met het idee dat één iemand op tafel legt.”
Documentaire
“Het gaat mij in dit project niet om het eindresultaat. Wel om de weg die wordt afgelegd. Hoe communiceren mensen met elkaar? Hoe kom je in een diverse groep tot één besluit? Iedereen heeft zijn mening over voedsel en wat lekker, goed of gezond is. Door die verhalen met elkaar te delen, begrijp je de ander beter en leer je elkaar waarderen. Misschien beïnvloed je elkaar en ontstaan er nieuwe eetculturen. Dat is samenleven in diversiteit. Dat proces wil ik in beeld brengen. Ook letterlijk, want van het maken van de nieuwe frietsaus wordt een documentaire gemaakt die in het najaar vertoond zal worden.”
Het social food lab is een deel van het doctoraat dat Ramon aan het schrijven is over hoe voedsel mensen samenbrengt. Er zijn plannen om na de frietsaus een nieuw project te starten met als werktitel ‘Het diner waar een jaar aan gewerkt is’. Bedoeling is om een diner te maken waar een jaar lang aan wordt voorbereid.
“We willen met niets beginnen. Dus ook het bestek en de tafels en stoelen moeten eerst ontworpen en gemaakt worden. Samen eten duurt misschien een paar uur. Maar de kennis die je verzamelt om bestek te ontwerpen en te maken, blijft je hele leven bij je. In een diverse stad als Antwerpen gebruiken mensen verschillende kennis om iets te creëren. Het is uit het verschil en het delen van het verschil dat er iets nieuws kan ontstaan."
Janine Meijer