Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Babbelfestival

16 oktober 2020 | Deel

Online Babbelfestival verbindt studenten en anderstaligen

203 eerstejaarsstudenten sociaal werk van de Karel de Grote Hogeschool namen op 8 oktober deel aan het Babbelfestival. Ze gingen in gesprek met anderstaligen om Nederlands te oefenen. Voor veel studenten was het de allereerste keer, en sommigen waren toch een beetje zenuwachtig.

‘Het Babbelfestival geeft Nederlandstalige studenten en anderstaligen de kans om een namiddag lang in gesprek te gaan’, vertelt Rodarling. Ze studeert orthopedagogie aan de AP Hogeschool en loopt momenteel stage bij Open Inloop Taal van Atlas. Open Inloop Taal organiseert jaarlijks tijdens de Week van het Nederlands vier live Babbelfestivals. Onder normale omstandigheden voeren anderstaligen en Nederlandstaligen al speeddatend één-op-één gesprekken in de vier wijkbibliotheken waar Open Inloop Taal doorgaat. ‘Door corona  gaat het Babbelfestival nu online door. Dit jaar gebruikten de studenten en anderstaligen hun smartphone en praatten ze over de dagdagelijkse dingen via videocall.’ 

Voor anderstaligen is het belangrijk dat ze op deze manier Nederlands kunnen oefenen. ‘Vaak hebben anderstalige nieuwkomers niet genoeg Nederlandstaligen in hun netwerk om de taal te kunnen oefenen', vertelt Rodarling. ‘Ze hebben minder echte gesprekken en die gesprekken zijn juist belangrijk om goed Nederlands te kunnen’, vult Yentl, ook een stagiaire bij Open Inloop Taal, aan.

Goede eerste kennismaking

De studenten sociaal werk zijn sinds drie weken gestart met hun studie. ‘Het is een bewuste keuze om hen in hun eerste jaar kennis te laten maken met dit evenement. De meesten kiezen voor sociaal werk omdat ze vlot contact kunnen leggen, maar nu voelen ze snel dat er toch heel veel bij komt kijken', zegt docente Katlyn De Valck. ‘De gesprekken waren alvast een succes. Langs beide kanten werd er veel gebabbeld, maar ook veel geluisterd.’

De gesprekken worden niet beoordeeld, het is enkel een oefening. ‘Voor de studenten is het festival een goede eerste kennismaking zodat ze voelen waarop ze kunnen oefenen. We gaan de gesprekken en indrukken van vandaag later gebruiken om verder te werken rond vooroordelen, feiten, meningen en eerste indrukken', vertelt Katlyn. 

Positieve ervaring

De studenten hadden na de gesprekken een positieve indruk. ‘In het begin vond ik het spannend en vond ik het moeilijk om in het gesprek te komen. Maar eens we aan het praten waren, ging het vlot’, vertelt studente sociaal werk Hanne. ‘We hebben gesproken over zijn leven en wat hij heeft meegemaakt. Maar hij stelde ook veel vragen aan mij, bijvoorbeeld wat ik in de toekomst wil doen.’

Johannes vond het net als een Hanne een fijne ervaring. ‘Mijn babbelbuddy was het Nederlands nog niet volledig machtig. Dat was zeker niet gemakkelijk, maar ik heb veel doorgevraagd en over mezelf verteld. Zo kwam ik heel wat over haar te weten, dat ze graag spaghetti eet bijvoorbeeld.’

De studenten vinden het belangrijk dat deze gesprekken gevoerd worden: ‘Mijn gesprekspartner  vertelde dat hij in Turkije een opleiding had gevolgd die hier niet geldig  is. In België wou hij graag opnieuw studeren, maar omdat zijn Nederlands niet goed genoeg was, mocht hij hier niet starten aan de opleiding. Daarom is dat praten belangrijk, zodat hij zo zijn Nederlands kan oefenen’, zegt Hanne. 

Voor de studenten sociaal werk was het alvast een leerrijke eerste ervaring. ‘Dit gaat zeker nog terugkomen in mijn volgende jaren. Daarom is het fijn om al even kort kennis te maken met gesprekken met anderstaligen’, vertelt Johannes.

Sommigen hebben na het Babbelfestival de smaak te pakken. Hanne zou later vrijwilligerswerk willen doen met anderstaligen: ‘Het vraagt weinig moeite voor mij om even te bellen, en voor de andere kan het enorm veel betekenen.’

Open Inloop Taal?

In de bibliotheken van Luchtbal, Linkeroever, Deurne en het Kiel kunnen anderstaligen in hun eigen wijk Nederlands oefenen. Atlasmedewerkers, leerkrachten van Open School Antwerpen, stagiaires en vrijwilligers zorgen voor een warm welkom en een laagdrempelige manier om Nederlands te oefenen. Ontdek Open Inloop Taal.

Zin om te helpen?

Wil jij anderstaligen ook graag ondersteunen met Nederlands? Atlas zoekt nog vrijwilligers om samen boeken of gedichten te lezen. 

Je kan ook conversatiegroepen of uitstappen mee voorbereiden en begeleiden. Of help je liever bij de praktische organisatie? Dan ben je zeker welkom aan het onthaal.

Lees deze twee vacatures voor meer informatie of stuur vrijblijvend een mailtje.

Julie Camberlin schreef dit artikel tijdens haar stage bij Atlas