Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Kosten van het inburgeringstraject vanaf 1 september 2023

Intakegesprek Atlas

Foto: Atlas

Atlas biedt inburgeringstrajecten aan voor nieuwkomers in Antwerpen. Op initiatief van minister van samenleven Bart Somers veranderde de inhoud van het traject. In september 2023 gaat de laatste fase in.

Tijdens het inburgeringstraject leren inburgeraars Nederlands en volgen ze een cursus over het leven in België (cursus maatschappelijke oriëntatie of MO). Vanaf 1 september 2023 moeten ze betalen voor de lessen en de test maatschappelijke oriëntatie (MO), en voor de lessen en de test Nederlands. De test Nederlands is een nieuwe standaardtest die iedereen moet afleggen na de cursus A2.

Tijdens het traject krijgen inburgeraars ook persoonlijke begeleiding, leren ze mensen kennen door deel te nemen aan sociale activiteiten en begeleidt Atlas hen naar VDAB om werk te vinden. Deze diensten blijven gratis.

Welke prijzen gelden vanaf 1 september 2023?

Inburgeraars die een contract tekenen vanaf 1 september 2023 betalen deze prijzen:

Inburgeringstraject 

Prijs 

Persoonlijke begeleiding 

€0 

Lessen MO + 1 test

Maximum €180 

Lessen Nederlands + 1 test

Maximum €180 + maximum €48 voor de boeken

Traject naar werk 

€0 

Participatietraject 

€0 

Lees meer op Kosten van het inburgeringstraject.

Vragen over de betaling?

Tijdens de eerste afspraak bespreekt een medewerker van Atlas de opties om te betalen en de persoonlijke situatie. Hoeveel iemand moet betalen is afhankelijk van het traject

Onder bepaalde voorwaarden kunnen inburgeraars een vrijstelling krijgen. Die informatie over mogelijke vrijstellingen krijgen ze ook tijdens de eerste afspraak.

Wie geen inburgeringstraject volgt en wil inschrijven voor cursussen Nederlands, kan ook nog altijd een vrijstelling krijgen. Lees meer op Inschrijvingsgeld NT2 (vlaanderen.be).

    Wat biedt Atlas?

    Ook al wordt het traject betalend, Atlas blijft zich inzetten om kansen te geven aan inburgeraars en anderstaligen. Atlas helpt hen op weg in onze samenleving en zorgt ervoor dat ze zich thuis kunnen voelen in onze stad, door te luisteren naar hun vragen en persoonlijke doelen en hen eigenaarschap te geven over hun traject.

    Om dit te realiseren zet Atlas in op:

    • maatwerk, via individuele begeleiding in de taal van inburgeraar of een contacttaal, en cursussen op maat
    • inclusie, via begeleiding van organisaties en stedelijke diensten die hun werking toegankelijker willen maken voor mensen met migratie-achtergrond
    • digitalisering, via ondersteuning bij online lessen en digitale oefenkansen
    • activering, door inburgeraars te begeleiden met hun vragen over werk en door te verwijzen naar VDAB
    • participatiekansen, via ontmoetingen met mensen en sociale activiteiten tijdens het traject

    Heb je nog vragen?

    Ben je een partner van Atlas, of een organisatie die werkt met anderstaligen en nieuwkomers?

    Wil je op de hoogte blijven van de werking en het aanbod van Atlas voor inburgeraars en anderstaligen, en over het integratie- en inburgeringsbeleid in Antwerpen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.   

     

    Deel