Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Johan, een witte man, leunt op de hoek van een tafel en lacht naar de camera.

© atlas

23 november 2023 | Deel

Johan: ‘Voor nieuwkomers is het een verademing om eens met iemand te praten die trager spreekt.’

Johan is al meer dan 6 jaar vrijwilliger bij Open Inloop Taal, een deelwerking van Atlas. Elke week komt hij naar de bib om met anderstaligen in een ontspannen setting te lezen en te praten. Het is een laagdrempelig en buurtgericht initiatief waar volwassenen die hun Nederlands willen verbeteren welkom zijn. Uit het gevoel iets terug te willen doen voor de stad, draagt Johan zo zijn steentje bij aan diversiteit en de integratie van nieuwkomers.

Bij Open Inloop Taal kunnen deelnemers terecht met vragen over de Nederlandse taal, inburgering of persoonlijke ondersteuning. Deelname is op eigen initiatief en op eigen ritme. Open Inloop Taal biedt niet alleen antwoorden, maar kan ook doorverwijzen naar organisaties zoals VDAB, OCMW, Huis van het Kind, en meer.

Johan: 'Elke donderdag kom ik 2 uurtjes als vrijwilliger helpen bij Open Inloop Taal. Ik doe dit al jaren. Mijn aanpak is laagdrempelig. Ik laat anderstaligen praten, ongeacht fouten. Mijn doel is hen het vertrouwen te geven om zich uit te drukken. Ik ondersteun op een bescheiden manier.’

Taalvaardigheid en zelfvertrouwen

Johan: ‘We lezen vaak samen teksten, zoals die uit het heldere krantje ‘Wablieft?’ Ik kies daar een paar artikels uit, die lezen en bespreken we dan samen. Ik probeer altijd te kijken of ik het verhaal kan linken aan hun leefwereld, of ik kies een thema uit dat ook interessant is voor de deelnemers om dieper op in te gaan. Bijvoorbeeld de politiek. Ik probeer dan op een eenvoudige manier uit te leggen welke partijen er zijn, waar ze voor staan en waarom ze in het nieuws komen. Zulke teksten brengen hen ook iets bij in het dagelijks leven.
Naast het lezen en bespreken van teksten, praten we ook over het leven in het algemeen. Hoe vind je een woning of een job, hoe vul je een belastingbrief in, hoe kies je een goed boek in de bibliotheek, en zo veel meer. Het gaat er niet alleen om de taalvaardigheid te vergroten, maar ook de betrokkenheid en het zelfvertrouwen in het dagelijks leven.’

Voor nieuwkomers is Open Inloop Taal een kans om buiten de klas Nederlands te oefenen en zo de taal beter te spreken en te begrijpen. Tegelijk worden mensen die nog geen Nederlandse les kregen, doorverwezen naar NT2-klassen. Bovendien heeft Open Inloop Taal ook een sociale functie en brengt mensen samen. Het is een manier om mensen meer te betrekken bij hun wijk en zo de onderlinge banden te versterken.

Zelf de stap zetten om in gesprek te gaan

Johan: ‘Ik woon intussen al 20 jaar in Antwerpen. Ik wil graag iets terugdoen voor de stad, iets waarmee ik andere mensen kan helpen. Het is een heel diverse stad en ik wil mij echt engageren om een steentje bij te dragen. Soms hoor ik al eens zeggen hoe slecht sommige nieuwkomers zich aanpassen en hoe moeizaam integratie verloopt. Door je open te stellen en zelf de stap te zetten om in gesprek te gaan met anderstaligen, vergemakkelijk je dit proces ongetwijfeld.

Ik heb zelf ook communicatie gestudeerd. Sinds mijn jonge jaren zie ik het belang in van meerdere talen spreken. Hoe meer talen je spreekt, met hoe meer mensen je in contact kunt komen. Ik ben intussen gepensioneerd en ik wil die waarden graag doorgeven aan anderen.

Ik wil niet alleen profiteren van de voordelen van Belg te zijn, maar ik wil ook actief iets doen, iets terugdoen. Ik beschouw dat niet als werk of taak. Het is gewoon iets wat ik graag doe. En als je het graag doet, is het ook geen moeite.

Een soort ambassadeur van je stad

Johan: ‘Dit vrijwilligerswerk is belangrijk omdat het nieuwkomers de kans biedt om Nederlandse te oefenen in een informele setting. Veel van hen hebben weinig contact met Nederlandstaligen en grijpen elke gelegenheid aan om met een Nederlandstalige Antwerpenaar te praten. Veel Antwerpenaren spreken ook te snel of in een dialect dat moeilijk te verstaan is. Anderstaligen vinden het een verademing om hier met iemand te praten die trager spreekt. Bovendien ontstaan er vriendschappen en krijgen zij de mogelijkheid om meer te leren over de Belgische samenleving zoals politiek, belastingen en sociale kwesties.’

Atlas ondersteunt vrijwilligers met vormingen waar ze tips en tricks krijgen om hun taalgebruik te vereenvoudigen en conversaties te stimuleren. Je leert effectief te communiceren met mensen die een andere taal spreken. Dit helpt vrijwilligers in hun rol te groeien.

Johan: ‘Ik probeer mij altijd in te beelden hoe het zou zijn als ik verplicht zou moeten vertrekken naar een ander land en daar een nieuw leven moest opbouwen. ‘Hoe zou ik ontvangen willen worden? Hoe zou ik willen dat mensen mij behandelen?’ Dus ja, je kan toch maar beter een beetje ambassadeur zijn van je eigen stad. Toch maar proberen je best te doen en tonen dat er mensen zijn die het goed menen met anderen.’

Verrijking door vriendschap

Johan: ‘Ik haal veel voldoening uit mijn vrijwilligerswerk. Het contact met nieuwkomers leidt ook tot vriendschappen, sommigen zijn echt vriend aan huis geworden. Het is zo’n verrijking om dat als persoon mee te maken. Ik begrijp hen ook beter. Het interesseert en boeit me om de verhalen van die mensen te horen. Waar ze vandaan komen, waarom ze hier zijn en wat hun plannen of verwachtingen zijn. Het zijn soms hele mooie verhalen, soms ook hartverscheurende. Voor mij is het moeilijk om afstand te nemen als ik zo dicht bij hen sta. Ik zeg dan niet: ‘Oké, salut. Ja, doe maar hè.’ Omdat er regelmatig contact is, groeit er iets meer. Dat gebeurt op een natuurlijke manier. Ik voel me er gewoon goed bij. Contact met diversiteit in de stad heeft mij ten goede veranderd. Dat is gewoon een feit.

Heb je interesse om taalvrijwilliger te worden?