Veerkrachtig Atlas
Trajectbegeleiders bij Atlas krijgen vaak moeilijke verhalen van kwetsbare nieuwkomers te verwerken. Drie trajectbegeleiders namen foto’s van hun dagelijks leven en hun werk binnen Atlas. Deze foto’s maken deel uit van de tentoonstelling “Photovoice – van kwetsbaarheid tot veerkracht” in Atlas.
Het was heel opvallend dat jullie alle drie een foto namen van jullie bureau bij Atlas. Is dat toeval?
Sadiq: Vanaf hier begint de reis van een inburgeraar. Vanaf hier kunnen veel dromen waar gemaakt worden. Ik heb klanten die nu een succesvol leven leiden. Ooit zaten ze hier voor mij om een oplossing te zoeken voor hun problemen. Dat is veerkracht voor mij.
Abdeljebbar: De veerkracht van nieuwkomers motiveert mij enorm. Soms hebben we hele zware en emotionele gesprekken. Dat maakt onze job niet altijd evident. Maar dan komt de dag waarop we het inburgeringsattest mogen uitdelen. De dankbaarheid en erkenning die je dan krijgt, geeft je een enorme boost.
Naual: Deze week nog praatte ik met een vrouw die verkrampt was van de stress. Ik ben er in geslaagd om haar meer op haar gemak te stellen, en tegen het einde van het gesprek zag je dat ze rechtop zat en duidelijk meer ontspannen was. Ze bedankte me. De voldoening die je dan voelt, daar doen we het voor.
Waarom deden jullie mee met Photovoice? Wat onthouden jullie zelf na jullie deelname?
Sadiq: Soms kan je niet met woorden uitdrukken hoe je je voelt of wie je écht bent. In dit project kan je je stem tonen met foto’s. Ik heb heel veel foto’s van de natuur genomen. Ik heb me later afgevraagd hoe dat kwam. Nu pas besef ik waarom. De natuur geeft mij rust. Als ik me niet goed voel, zoek ik de rust op in de natuur. Dan moet ik even alleen zijn.
Waar ik woon, op Linkeroever, zijn heel veel bomen. Dat is belangrijk voor mij. Ik heb ook een abonnement van de Zoo. Daar ga ik vaak heen, om een half uurtje alleen te zijn en rustig te worden. Dat betekent veerkracht voor mij. Voor mij heeft het ook een link met geloof. De schoonheid van de natuur, van de schepping…
Abdeljebbar: Het was voor mij de eerste keer dat ik bij Atlas deelnam aan een project dat niet rechtstreeks met mijn werk te maken had. Ik was benieuwd. Omdat het zo snel moest gaan, was ik een beetje teleurgesteld. Ik vond dat ik er niet genoeg had uitgehaald. Ik besefte pas later wat het allemaal teweeg heeft gebracht.
Zo heb ik bijvoorbeeld een foto genomen in de spiegel van de lift van Atlas, eigenlijk als een test. Toen ik hoorde dat die foto in de expo werd opgenomen, vroeg ik me af waarom. Maar toen begon ik na te denken. Die foto is een soort selfie. Waarom nemen mensen selfies? Om zich van hun beste kant te laten zien, wat in Duitsland ‘Schokoladenseite’ heet. Zo zie ik die foto van mezelf in de lift ook. 'Kijk mij eens, ik sta hier, met mijn twee voeten op de grond'.
Het gaf me een gevoel van trots, van hoop, van waardigheid. Dat is veerkracht voor mij: iets dat je vertrouwen, moed of hoop geeft om terug te kunnen opstaan, of iemand die je helpt om de veerkracht die altijd in je zit, te ontdekken en te gebruiken om je doel te bereiken.
Naual: Ik was bij dit project minder bezig met klanten, meer met mezelf en mijn eigen veerkracht. Ik heb een verhaal. Mijn verhaal. Alle kleine momenten uit mijn leven vormen de kleine parels aan een ketting. Een kostbare ketting. Dat is wie ik ben. Sommige parels zijn groot en prachtig en brengen me in ontroering. Andere parels hebben een grappig en lachwekkende vorm. Sommige parels aan mijn ketting wil ik liever vergeten, eruit halen, ik wil er mijn blik van afwenden.
Mijn leven zit, zoals bij iedereen, vol uitdagingen. Vele kleine putjes en soms grote diepe putten. Dagelijks komt er heel wat op mij af. En dat kan veel van mij vragen. Toch vind ik telkens het vermogen om me aan te passen aan deze turbulentie. Ik 'veer' als het ware terug. De moed niet laten zakken, terug het licht zien bij het struikelen in de grotere putjes. Doorgaan, wat er ook gebeurt. Meer nog, er zelfs sterker uit komen! 'What doesn't kill you makes you stronger'.
Jullie gaven aan dat dit project misschien voor herhaling vatbaar is met klanten?
Sadiq: Zeker. Als we dit met inburgeraars willen doen, is het wel belangrijk om de term ‘veerkracht’ goed uit te leggen. Het is een term die moeilijk te vertalen is of toch niet dezelfde betekenis heeft.
Naual: Het is een heel open, laagdrempelige benadering. De focus op veerkracht is heel positief. Het zou per taalgroep georganiseerd kunnen worden, en onder begeleiding van een trajectbegeleider bijvoorbeeld.
De expo is te zien bij Atlas van maandag 2 tot dinsdag 10 oktober. Op donderdag 5 oktober, van 15:00 tot 16:00, vertellen de fotografen van Atlas meer over hun foto’s. Deze activiteiten zijn gratis.
Deze expo kadert in de tiendaagse van de geestelijke gezondheid. Photovoice is een methodiek die mensen een stem geeft via fotografie. Door zelf foto’s te nemen, vertellen deelnemers hun verhaal en wat belangrijk is in hun leven. Het centrale thema is veerkracht.