Overslaan en naar de inhoud gaan

logo

Nieuwe mensen leren kennen en Nederlands oefenen dankzij het participatietraject

Vrijwilligerswerk voor anderstaligen

Foto: Frederik Beyens

Vanaf 1 januari 2023 breidt het inburgeringstraject uit met een nieuw trajectonderdeel, het participatietraject of de 'vierde pijler' Hiermee gaat een volgende fase in van het nieuwe inburgeringsdecreet

Naast Nederlands leren, een cursus over het leven in België en een traject naar werk, doen inburgeraars minimum 40 uur 1 of meerdere activiteiten waarbij ze hun netwerk uitbreiden en Nederlands oefenen. 

Atlas vindt het belangrijk dat inburgeraars zich thuis voelen in Antwerpen. Daarom is het nuttig dat zij Antwerpenaars en mensen uit andere landen leren kennen. Zo kunnen ze zelfstandig hun leven in Antwerpen opbouwen. Via dit traject ondersteunt Atlas hen om actief te participeren in onze samenleving.  

Welke activiteiten kunnen inburgeraars doen? 

De activiteiten die ze uitkiezen moeten voldoen aan 2 criteria: het moet in het Nederlands zijn én het moet de kans geven om nieuwe mensen te leren kennen in een nieuwe omgeving.

Dat betekent dat er veel activiteiten in aanmerking komen, zoals:

  • vrijwilligerswerk 
  • afspreken met een buddy die Nederlands spreekt 
  • een hobby of sport doen in een club 
  • activiteiten in een buurtcentrum  
  • een computercursus  
  • een conversatiegroep 

Het is de bedoeling dat inburgeraars zoveel mogelijk initiatief nemen en zelf op zoek gaan naar een activiteit. Hebben ze toch ondersteuning nodig om bijvoorbeeld uit te zoeken wat ze graag willen doen, dan kunnen ze terecht bij hun trajectbegeleider

Verplichte inburgeraars die niet werken, niet studeren of geen beroepsopleiding volgen, moeten het participatietraject volgen. De andere inburgeraars moedigen we zoals altijd aan om deel te nemen aan het leven in Antwerpen.

Atlas biedt ondersteuning voor organisaties

Dit nieuwe traject heeft een impact op de organisaties die deze activiteiten aanbieden. Atlas is ook op zoek naar nieuwe partners die hun activiteiten willen openstellen voor inburgeraars. 

Infosessie

Wil je weten wat de meerwaarde is van het participatietraject voor jouw organisatie?
Op dinsdag 31 januari 2023 organiseerde Atlas een infosessie voor organisaties.

Advies nodig?

Heb je al advies nodig? Lees meer over onze ondersteuning op Inburgeraars laten participeren aan activiteiten in jouw organisatie

Overweeg je om anderstalige vrijwilligers in te schakelen in je organisatie? Atlas geeft je advies over hoe je hen kan ondersteunen in jouw organisatie. Lees de tips op diversiteitspraktijk.be.

Deel